10
kwiecień
Kiedy konieczna jest kontrola sanitarna towaru?
Transportując niektóre towary, musisz zgłosić je do granicznej kontroli sanitarnej. Oczywiście obowiązek nie dotyczy wszystkich przewożonych produktów, a tylko tych, na które wskazuje ustawodawca. Poniżej dowiesz się, kiedy musisz to zrobić, jak dopełnić wszystkie niezbędne formalności oraz o czym warto pamiętać.
Jakie kategorie towarów należy zgłosić do kontroli sanitarnej?
Obowiązek dokonania zgłoszenia do granicznej kontroli sanitarnej dotyczy żywności i produktów przeznaczonych do kontaktu z nią. Chodzi jednak wyłącznie o towary sprowadzane spoza obszaru państw członkowskich Unii Europejskiej. Warto zaznaczyć, że kontrole przeprowadza się na wszystkich rodzajach przejść granicznych. Zatem nie ma znaczenia, czy dokonujesz transportu lotniczego, drogowego, kolejowego czy morskiego.
Nie sposób wymienić wszystkie produkty, które są zaliczane do tego grona. Gwoli przykładu można wskazać, że obowiązkiem kontroli są objęte m.in.:
- warzywa i owoce w każdej formie, tzn. zarówno przed obróbką, jak i w jakikolwiek sposób przetworzone;
- różnego rodzaju płyny – soki, oleje, wina, wermuty, zupy, a nawet woda;
- naczynia (niezależnie od materiału wykonania) – talerze, miski, łyżki, widelce, noże itd.;
- kuchenne urządzenia AGD – blendery, wyciskarki, sokowirówki.
Jak zgłosić towar do kontroli sanitarnej?
Zainteresowany musi złożyć wniosek do państwowego granicznego lub powiatowego inspektora sanitarnego. Wzór pisma oraz ewentualnego pełnomocnictwa są dostępne na stronie rządowej. Niestety na ten moment nie ma możliwości, aby dokonać zgłoszenia w formie elektronicznej. Należy więc osobiście udać się do odpowiedniego podmiotu, tj. stacji sanitarno-epidemiologicznej. Może to być placówka w okolicy składu celnego towaru lub wybranego przejścia granicznego.